Youtube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Youtube SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Siz de günün önemli bölümünü YouTube üzerinden video izleyerek geçirmiyor musunuz? Yaş grubuna ve ülkelere göre izlenme süreleri değişse de sonuç hep aynı; hepimiz video izliyoruz. Google’den sonra dünyanın en büyük 2. arama motoru olan Youtube’u mobil olarak izleyen ziyaretçi oranı %70, yani Youtube sürekli bizimle. “Youtube SEO nasıl yapılır?”, “En doğru başlık ve anahtar kelime çalışmaları nasıl olmalıdır?” Gibi önemli sorulara harika tüyolar hazırladım, videolarınızın sıralamasını yükseltmeye hazırsanız başlayalım!
YouTube’un Arama Motoru Algoritması Nasıl Çalışır?
Youtube SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap vermeden önce Youtube mecrasını tanımak gerekiyor. Her gün 5 milyar videonun izlendiği Youtube, özel bir algoritmaya sahip. Youtube kanalınıza içerik üretecekseniz ya da bir video için sıralama almak istiyorsanız öncelikle algoritmanın nasıl çalıştığını bilmeniz gerekiyor. Videonun uzunluğu, tasarımsal kriterleri, açıklamaları gibi birçok şeyi algoritma özelliklerine göre yapmalısınız. Unutmamak gerekir ki her video izlenmek için yükleniyor, eğer videonuzun izlenmesini önemsiyor ve daha çok kişiye ulaşmak istiyorsanız bu kriterlere uyum sağlamalısınız. Çünkü Youtube algoritmaları, beklentilerini karşılayan videoları daha çok kişiye ulaştırabiliyor ya da istediği gibi olmayan videoların gösterimlerini yavaşlatabiliyor. Algoritmaya göre videolarınız ya daha çok kişiye ulaşacak ya da daha az gösterilecektir. Youtube videonuza gelen tepkileri analiz ediyor, izlenme istatistikleri ve etkileşimleri gibi kriterlere bakarak videonun hedef kitlesi tarafından sevildiğini anlarsa daha çok benzer kitleye göstermeye devam ediyor. Youtube her zaman kullanıcılarına beğenebileceklerini tahmin ettiği videolar gösterir ve genellikle bunda pek yanılmaz 🙂
Youtube bir videonun beğenileceğini düşünerek insanlara önermeye başladıktan sonra gösterdiği 100 kişiden kaçının ilgi gösterdiğini, izlediğini, izleme listesine eklediğini gibi verileri takip eder ve buna “Click – Through Rate” der yani kısa videonuzun tıklama oranlarını hesaplıyor. Bu hesaplamaya göre video önerdiği için; Youtube içerik üreticileri, videolarına tıklama alma uğruna abartılı başlıklar ve yanıltıcı kapak fotoğrafları kullanıyor, bunu da “Clickbait” olarak adlandırıyor. “Peki abartılı başlıklar ve cezbedici bir kapak tasarımı yaptık, tıklama aldık bitti mi?” derseniz cevabı kesinlikle hayır olacaktır. Çünkü Youtube algoritması sadece tıklama oranı üzerinden hesaplama yapmıyor. Başlığınızı ya da kapağınızı ilgi çekici bulup videonuza tıklayan ziyaretçinin, içeriği ne kadar izlediğini hesaplıyor. Bu yöntemin adı ise “Audience Retention”. İşte algoritmanın en önemli etkisi burada başlıyor. Videonuza tıklayan kullanıcı 10 saniye sonra yayımdan ayrıldıysa ya da sürekli ileri sararak izlediyse Youtube şuna karar veriyor; “Bu video kaliteli bir yayım değil, başlıkta verdiği vaadleri yerine getirmiyor.” diyor ve videonuzu daha az göstermeye başlıyor.
YouTube Algoritması
Youtube SEO çalışması başlatmadan önce son algoritma güncellemesine bir bakalım; Youtube algoritması yaklaşık birkaç sene önce gelen güncelleme ile en önemli kriterinin “Watch Time” olduğuna karar verdi ve bu doğrultuda izlenme sayısı değil “izlenme süresi” algoritma için en önemli kriter oldu. İzlenme sayısı ve beğeni sayısı ile ilgili çok fazla spekülasyon olduğu için izlenme süresinin adil bir kriter olduğunu söyleyebiliriz. İzlenme süreniz ne kadar yüksekse Youtube’de o kadar başarılı olabilirsiniz, çünkü önermek ve listelemek için baz aldığı en büyük etken izlenme süresi. Bunu yapmak için bir formülde sunuyor; “ilgi çekici bir vaadde bulunun, vaadinizi gerçekleştirerek doğru içerik üretin ve insanlara en uzun süre videonuzu izletin” diyor aslında. Hedef kitlenize göre izleyiciyi sıkmadan içerik üretmenin, uzun video yayımlamanın ve yüksek izlenme almanın yollarını aramaya başlayabilirsiniz. YouTube kesinlikle prodüksiyon değerine bakmıyor, bir sandalye üzerinde çektiğiniz 20 dakikalık video yeterince izlendiyse, iyi bir prodüksiyonla yapılmış ancak yeteri kadar izlenmemiş videolardan üstün tutacaktır.
Düzenli video üretmek, kaliteli ses ve görüntüye sahip olmak, doğru ışığı kullanmak ve sinematik değerleri temel seviyede de olsa bilmek içerik üretmek için fazlasıyla önemlidir. Bunların algoritmaya doğrudan etkisi olmasa da izleyici üzerinde ciddi etkileri vardır. Unutmayın sesi ve ışığı kötü bir videoyu hiçbirimiz izlemek istemeyiz, özellikle de en standart cihazlar bile Ultra HD yayım yapabiliyorken. Tüm bu konular ve teknik çalışmalar için profesyonel destek almanız, kanalınızın başarısını önemli ölçüde ve hızlı olarak artıracaktır.
YouTube Sıralama Faktörleri
Youtube SEO çalışması yaparken kullanacağımız bazı faktörler ve onların kriterleri var. Aşağıdaki listede sıralamanıza etki eden ve düzenleme gerektiren değişkenleri görebilirsiniz.
- İzlenme Süresi
- Videonun Görüntüleme Sayısı
- Kanalın Abone Sayısı
- Videonun Beğeni Oranı
- Videoya Yapılan Yorumlar
- Kanal Görüntüleme Oranı
- Açıklama – Başlık Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime Sayısı
- Beğenmeyen Kişi Sayısı
- Günlük Gösterilme Oranı
- Yayımda Kaldığı Süre
- Video Süresi
- Anahtar Kelime Yoğunluğu
- Video Açıklamalarının Uzunluğu
- Kanalda ki Videoların Sayısı
Anahtar kelime ve açıklama kriterleri YouTube SEO için önemli etkenlerdendir. Hedef kelimenizin açıklamada ve başlıkta geçmesi gerekiyor. Temel olarak en basit seviyede YouTube SEO’yu böyle tarif edebiliriz. Hedef kelimenizin video metinlerinde bulunması.
Anahtar Kelime Araştırması
Google Ads ve SEO süreçlerinde olduğu gibi, YouTube sürecide elbette anahtar kelime araştırması ile başlıyor. İçeriğinize uygun kaliteli anahtar kelimeler bulmak, hedef kitlenize sizi bir adam daha yaklaştıracağı için oldukça önemli. Anahtar kelime çalışmanızı bazı paneller kullanarak yapabileceğinizi ve tüm detaylarını Google Ads bloglarımızda anlatmıştık. Buradan okuyabilirsiniz. Youtube için de geçerli olan anahtar kelime mantığına bu aşamada Youtube arama çubuğunu da ekleyebiliriz. Size ilham verecek videolar bulup insanların ne aradığına da bakabilirsiniz. Anahtar kelime seçmeden önce YouTube içerisinde ve Google’de yeteri kadar popüler olduğundan emin olun. Bunun için anahtar kelimenizi her iki platformda da aratmalısınız. İlk beş videoyu gözlemleyerek etki eden noktaları yakalamaya çalışın.
Video Başlıkları
Video başlıkları tıklama almanızı sağlayan en önemli kriterlerden biri ve Youtube SEO çalışması için önemli aşama. Öncelikle anahtar kelimeniz yani hedef kelimeniz mutlaka video başlığında geçmeli. Her şartta 50 karakterden kısa olmalı, gereksiz ayrıntı ve detaydan arınmış olarak yazılmalı. Video içeriği ile uyumlu olmalı. YouTube bir Google platformudur. Bu sebeple Google Ads reklamlarından aşina olduğumuz tam eşleme ve geniş eşleme anahtar kelimelerini başlıkta mutlaka kullanmalısınız. Bu sayede algoritmanın dikkatini çekebilir videonuzun etkisini artırabilirsiniz. Özetle, kısa ve cezbedici başlıklar kullanın, mutlaka anahtar kelimenizi geniş ve tam eşleme yöntemlerini kullanarak başlığınızda geçirin. Bir örnekle açıklayalım; “Hiç Bilmediğiniz Papatya Çayı Faydaları” Geniş eşleme; “papatya çayı”, tam eşleme; “Papatya Çayı Faydaları” şeklinde anahtar kelimenizin tam ve geniş eşlemelerini kullanmalısnız. “Hiç Bilmediğiniz” kısmı ise ilgi çekici cazibe noktası olarak kullanılabilir. Örnekleri artırmak mümkün, hedef kitlenize ve videonuza göre en iyi kombinasyonları yaratın.
Video Açıklamaları
Youtube SEO çalışması yaparken video açıklamalarını kesinlikle önemsemelisiniz. Başlıkta olduğu gibi geniş ve tam eşleme anahtar kelimeleri kullanarak video hakkında net açıklamalar yapmalısınız. Hedef kelimelerinizi ilk 100 kelime içerisinde mutlaka kullanın. Video açıklama metni en az 250 kelime olmalı. Öne çıkan diğer videolarınızı, sosyal medya adreslerinizi, videoda yer verdiğiniz ürün-kişi-hizmet vb. içeriklerin linkleri, kısa kanal tanıtım cümlesi gibi veriler kullanabilirsiniz.
Video Uzunluğu
Youtube SEO için sıralama faktörlerinden biri de video uzunluğudur. Eğer aksi bir filtreleme yapmadıysanız, algoritma en uzun ve en çok izlenen videodan başlayarak size arama sonucu gösterecektir. Ancak uzun video yaratmaya çalışırken izlenme sürenizi düşürecek tekrarlardan ve sıkıcılıktan kaçının. 10 dakika ve üzerindeki videoların algoritma tarafından daha çok sevildiğini ve izlendiğini söylesekte önemli olan uzunluğu değil izlenme süresidir.
Sosyal Medya Paylaşımları
Videoların yayılmasını ve etkileşime girmesini sağlayan en başarılı yollardan biri paylaşmaktır. Algoritma, video ile etkileşime giren kişilerin oranına göre önermelere katkıda bulunacaktır. Sosyal medya insanlara ulaşmanızın en hızlı ve etkili yoludur. Youtube bildirimleri aktif edilmeden takipçilerinizin videolarınızdan haberdar olamadığını düşünürsek; sosyal medya duyuruları izlenme, tıklama ve trafik kaynakları için çok önemlidir.
Youtube SEO nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir ve algoritması nasıl çalışır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Ancak yukarıda bahsettiğimiz maddeleri sadece uygulamak SEO için yeterli olmayacaktır. Etkili ve doğru uygulamak çok önemli, Google karmaşık ve zor algoritmalarla çalışıyor. Bu sayede milyonlarca kullanıcısına en iyi gösterimleri yapmak istiyor. Hem algoritma hem SEO oldukça karmaşık ve çok ayrıntılı çalışmalar. Profesyonel destek almadan bu konularda başarılı olmak pek mümkün değil.
Bir yanıt yazın